Nga Vladimir Muçaj: Bashkia Lushnje i “dhuron” një mandat deputeti opozitës!

0
78

Nje analize te thelle zgjedhore po bejme per votat e Bashkise Lushnje. Kjo pasi eshte bashkia e dyte pas Divjakes ne Qarkun Fier me rezultatin me negativ ne Partinë Socialiste .

Ne vijim pas Lushnjes do jenë Bashkite Patos , Roskovec , Mallakaster dhe Fier. Kjo radhe pasi bashkite me popullsi me te vogel duke patur nje numer te madh votash minus ne perqidje janë bashkitë e para per rezultatin negativ .

Divjaka ka 42 954 votues ne liste dhe kishte minus – 3381 vota te PS me 2017 .

Lushnja ka 104 249 votues ne liste dhe kishte minus- 3785 vota te PS me 2017 .

Vijojmë me Bashkinë Lushnje ku do shikojme votat e Partisë Socialiste dhe Partisë Demokratike.Do analizojm dhe diferencat me LSI dhe partite e vogla dhe duke i krahasuar dhe nr e qytetarve qe kane votuar ne 2017 dhe 2021 dhe te dalim ne nje konluzion matematik dhe lllogjik te cilet do ti shfaqim si asnjehere me pare .

Analaza do jete e thelluar dhe trasparente duke mos lenë vend per keqkuptime ekuivoke te ndryshme.

Ndonjehere e verteta eshte e hidhur por duhet pranuar ashtu si eshte sepse nje fjale e urte popullore thote nuk mbulohet dot djelli me shoshe …..

Nga tabela e te dhenave shikojmë se Partia Socialiste ne Lushnje eshte me nje renie prej -3785 Vota dhe ka pesuar nje ritje galopante partia Demokratike me +5161 vota. Ky fakt dhe ststistik ka ne humbjen e nje mandat deputeti ne qarkun Fier.

Lsi ka pesuar po ashtu nje t’kurrje me -2987 vota ndersa partit e tjera te mbledhura bashke jane me minus 360 vota nga zgjedhjet e 2017.

Vota te hedhura ne kuti dhe te vlefshme janë – 1977 vota me pak nga viti zgjedhor 2017 krahasuar me 2021 .

Vota te pavlefshme janë regjistruar reth 2778 cope qe nuk dihet per ke ka qenë tendeca e votimit te ketyre votave qe janë skualifikuar nga numeruesit .

Ne kete bashki nese mledhim votat minus te partive dhe i zbresim 1977 votues me pak nga viti zgjedhor 2017 dhe krahasojm me votat plus te partisë Demakrite dalim ne nje konluzion te thjeshte llogjik se ku shkuan votat e qytetareve .

Pra -3785 Vota te PS + -2987 Vota te LSI + -360 Vota = -7132 vota humbje nga partit qe kan dal me rezultat negativ krahasuar me votat qe kishin mar ne vitin 2017.

Ketyre 7132 votave minus u zbresim 1977 votues me pak krahasuar me zgjedhjet 2017

del shifra -5155 Vota .

Ky rezultat ne rast se krahasohet me ritjen e partisë Demokratike me + 5161 kuptohet mire se ku shkuan votat e Partis Socialiste dhe LSI qe paten rezultate negative ne kete fushate .

Pra PD +5161 vota krahasuar me nje rjedhje prej -5155 del te tablo e qarte e gjykimit popullore .

Ne rast se do futemi dhe me thelle analizes se rezltatit negativ te votave bashkine Lushnje meriton nje tjeter analize detajuse dhe argumentuse .Me pak fjale sipas opinionit tim bazuar ne shifrat perfundimtare te rezultatit te zgjedhjeve te korektuara keto ne total del qarte se strukturat socialiste ne bashkin Lushnje kane qene te pa motivuara dhe te konsumuara ne keto zgjedhje .

Teritori i bashkise Lushnje me rezultatin negativ eshte “makatari” i dyte pas Bashkise Divjake e cila ndikoi ne humbjen e nje deputeti socialist ne qarkun Fier .

I reshtova te gjitha keto fakte dhe shifra me qellimin e vetem se partia socialiste ne keto zgjedhje ne qarkun pati tkurje per arsye objektive dhe subjektive . Sipas meje bashkia Lushnje pesoi kete tkurje jo vetem per kohezgjatjen ne pushtet dhe pakenaqesit e akumuluara normalisht , por dhe nga konsumimi i tejskajshem i kryebashkiakut ne detyre Fatos Tushe . Ne gjykimin tim “pergjegjesi” poltike ka dhe Erion Brace si politikani me fuqiplotë ne kete njesi administrative . Vlen te permendet angazhimi pozitiv i deputetit lushnjar Bujar Cela i cili sipas vezhgimit tonë ka meriten e grubullimit te votave socialiste ne kete bashki . Si permbyllje vlen te permendet gjithashtu se opozita kori sukses ne numer votash fale performances pozitive te fushates se tyre dhe gabimeve organizative te Ps . Pra , mekatari nr dy i humbjes se nje mandati per PS eshte bashkia Lushnje .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here