Home Blog

Fieri, dhe si Gramoz Ruçi mbrojti mandatin e 9-të për PS në 25 Prill

0

Nga Vladimir MUÇAJ –

Një shprehje e vjetër thotë që fitimtarët nuk gjykohen por unë do të merem në këtë shkrim analitik me kryerjen e një analize post-elektorale se si erdhi rezultati më pozitiv i qarkut (në krahasim me të tjerat) për partinë socialiste në Bashkinë e Fierit.

Kam patur gjithmonë idenë se betejat elektorale nuk fillojnë dhe mbarojnë me hapjen dhe mbylljen e afatave të përcaktuara në kodin zgjedhor, por në një koncept konservator beteja elektorale zhvillohet ç’do ditë qeverisjeje, e me sa duket në të njëjtin gjykim ka rezultuar të ishte edhe bashkia e Fierit e cila në ç’do ditë të punës së vetë punonte me objektiv kryesor, përmbushjen e detyrimeve dhe shërbimeve për qytetarët, por edhe maksimalizimin e votës së majtë në këtë bashki.

Rezultati që erdhi në 25 prill ishte pasoja pozitive e nisjes qysh në krye të herës së kalkulimeve, skemave, kombinimeve dhe përcaktimin e piketave në të cilat do të kryhej fushata votëmbledhëse e partisë socialiste në qytetin e Fierit dhe në gjithë njësitë administrative përbërëse.

Sot më vjen mirë që në disa shkirme të miat kur çelja e fushatës ishte ende larg ( por ku edhe unë si një vëzhgues i hollë dhe i kujdesshëm i asaj që pritej të ndodhte) kisha argumentuar se peshën kryesore elektorale do e mbanin dy figurat politike më të rëndësishme të qytetit të Fierit.

I pari kreu aktual i kuvendit të Shqipërisë Z.Gramoz Ruçi, që për strategji elektorale u vendos i 10-ti në listën shumëemërore për deputet të qarkut të Fierit dhe i dyti kryebashkiaku Z.Armando Subashi.

Kjo dyshe politike duke bashkërenduar punët me gjithë aktorët dhe faktorët lokal arriti si rezultat final në bashkinë e Fierit, një rezultat mjaftueshmërisht të kënaqshëm në raport me gjithë pjesën tjetër të qarkut. Mesazhet që ata përcollën në mënyrë të drejpërdrejtë ndaj votuesve fierakë, duke vënë theksin fort se duhej votuar sigla dhe duke mos orientuar zgjedhësit drejt emrave preferenciale bëri të mundur maksimalizimin e votave ,ruajtjen e kurbës së shifrave dhe përmbushjen e plotë të obejktivave të vendosura më parë.

Le të “notojmë ” pak në shifra dhe të bëjmë krahasimin referues mes vitit 2017 dhe viti 2021 :

Viti 2017
Partia Socialaiste në Bashkinë Fier fitoi 54.6 % të votave ( votues gjithsej 71 445 ) .
Partia Demokratike fitoi 25.9 % të votave .
LSI mori 12.4 % të votave .
PDIU mori 5.8 % të votave .

Viti 2021
Në 68944 votues (rreth 2500 më pak se 2017) Partia Socialaiste fitoi 53.2 % të votave
Partia Demokratike fitoi 35.7 % të votave .
LSI mori 8.2 % të votave .

Duke analizuar shifrat e mësipërme vihet re se në 2017 shumatorja e votave të PD+LSI+PDIU është 44,1%.
Në 2021 shumatorja e votave të PD+aleatet+ LSI shkon ne 43,9%. (-0,2%).

Pra siç shikohet vota anti-PS nuk është rritur në Fier, ajo thjesht ka lëvizur brenda partive opozitare.
Nga ana tjeter edhe Partia Socialiste qëndroi afërsisht në të njëjtat shifra si të vitit 2017 por me një tkurrje minimale votash prej 1.4 %. ose 1788 vota më pak. Disa përceptime personale përtej shifrave krahasuese dhe zyrtare :

Në gjërat që ecën mirë për Partinë Socialiste mund të rendis me bindje sinkronizimin e veprimeve dhe percjelljen e mesazheve konktete politike nga binomi Ruçi – Subashi. Me qetësi dhe maturi politike arritën të preknin personalisht ç’do qelizë të territorit administrativ të bashkisë Fier dhe bindën votuesit se projekti i majtë duhej çuar përpara medoemos si alternativa e vetme zhvilluese për qytetin e Fierit.

Ajo çka nuk funksionoi si duhet ishte angazhimi i shumicës së drejtuesve të institucioneve rajonale të cilët shfaqën doza hipokrizie dhe në shumicën e rasteve e shoqëruan betejën politike me dyshimet se një rotacion politik ishte pranë.

Si përfundim për mos të lodhur lexuesit gjithë aksioni politik i Gramoz Ruçit , Armando Subashit por edhe Petro Koçit bëri të mundur që Bashkia Fier të shërbente si “komerdare” shpëtimi për numrin e deputetëve të listës së Qarkut Fier duke u finalizuar me 9 deputetë.

Realiteti na tregoi që nëse Bashkia e Fierit do të kishte trendin e shifrave të njësive të tjera të qarkut, rezultati final do të ishte jo me 9 deputetë siç doli por mund të binte në 8 mandate.

Si ta kuptojmë këtë?
Bashkitë e vogla si Divjaka, Patosi Roskoveci por edhe Mallakastra duke parë shifrat kanë një numër votuesish faktik rreth 15 mijë ndërsa bashkia e Lushnjës rreth 50 mijë. Këto njësi me numër të tillë votuesish kishin një humbje nga 3500 deri në 1700 vota për PS. Në përqindje elektorale shkon nga 7% deri në 15% më pak në raport me 2017. Nëse ky trend do vlente ose do realizohej edhe në Fier, sipas një llogarie të thjeshtë duhet te ishin rreth 7000 vota më pak dhe PS do të merrte rreth 30000 vota (nga rreth 36638 vota që morri )PS nuk do të kishte sot 9 mandate.

Nga ana tjetër kësaj shifre nëse do ti shtonim teorikisht edhe një rritje të PD në Fier siç realisht ka ndodhur në pjesët e tjera, në vlerë absolute, diferenca e votave do të shkonte në rreth 10’000 më pak se 2017, çka e bënte të sigurt humbjen e mandatit të 9.

Gjithkush mund të pyes; Pse e bën ti Z. Gazetar ketë supozim?
Në aspektin llogjik duke parë rezultatet e qarkut dhe duke i krahasuar ato ky supozim nuk është se ska bazë llogjike sepse përderisa të gjitha kishin këtë ulje në rezultat pse të mos e kishte edhe Fieri?
Si shpjegohet që vetëm Fieri mbajti rezultatin e 2017?

Kjo është arsyeja pse Fieri dhe Gramoz Ruçi shpëtuan mandatin e 9 për PS.
Si përfundim fushata, strategjia, reputacioni dhe “loja e pastër” vetem në dobi të PS që zhvilloi Gramoz Ruci në Fier dhe mbështetja e k/bashkiakut Subashi në të gjithë territorin e bashkisë, rezultuan deçizive dhe përcaktuese në rezultatin 2021.

Nga ana tjetër PD dhe gjithë fronti opozitar me gjithë pretendimin e madh për ardhjen në pushtet, nuk arriti që të shtonte vota në total brenda kampit të vet. Sic e thamë edhe më sipër totali i votave të tyre në 2017 ishte 30455.
Në 2021 totali i votave të tyre është 30271 pra 184 vota më pak ose 0,2% më pak.

Të dashur lexues.
Shifrat flasin vetë. Ato të ndihmojnë të kuptosh, të analizosh dhe në fund të nxjerrësh konkluzionet përkatëse.
Në këtë seri shkrimesh analitike që kam publikuar këto ditë për qarkun Fier, jam munduar të hedhë dritë nëpërmjet shifrave se ç’ka ndodhur realisht.

Shumë mund të jenë dakort, shumë të tjerë jo. Secili ka opinionin e vet por tjetër gjë është opinioni i gjithsecilit nga ne dhe tjetër gjë janë shifrat. Shifrat nuk janë opinion por fakte dhe faktet gjithmonë janë kokëforta….

Si do të zgjidhen ministrat në qeverinë “Rama 3”?

0

Asambleja Kombetare e Partise Socialiste do të mbahet nesër më 2 qershor, në orën 17:30, online.

Në rendin e ditës të bërë publik bëhet me dije se mes të tjerash PS do të vendosë për miratimin e projekt vendimit për thirrjen e kongresit të jashtëzakonshëm të partisë.

Sekretari organizativ i PS Arben Pëllumbi tha se mund të kemi në qeverinë e re nga një ministër për çdo qark.

“Ne kemi marrë një mandat shtesë. Quhet kongres i jashtëzakonshëm për çështje afatesh por do jetë normale. Asambleja do të nisë nisë me miratimin e Projekt-Vendimit “Për thirrjen e Kongresit të Jashtëzakonshëm të Partisë”.

Rama do të mbajë një fjalim ku do të flasë për Shqipërinë e së Ardhmes. Mendohet të jetë nga një ministër për çdo qark do vazhdojmë ta kemi dhe në të ardhmen. Megjithatë kemi kohë  të presim çfarë do të ndodhë.

Partia socialiste është gjithmonë në rinovim në çdo skuadër, ajo ka kërkuar rinovim të projekteve të saj, kjo legjislaturë ka qenë shumë e ngarkuar  kemi pasur një numër shumë të lartë ligjesh. Kemi bërë shumë ndërhyrje në kode dhe besoj që kemi bërë punë mjaft të mira”, tha Pëllumbi në një studio televizive.

Nga Vladimir Muçaj : Analizë – Opinion , Bashkia Patos fitoi nje mandat deputeti , tkurri PS-në/Rezultati post zgjedhor i dhuroi një mandat opozitës .

0

Patosi nje Bashki e njohur si bastion i partise Socialiste ishte nje nga bashkite qe pati nje rezultat negativ krahasuar me vitin zgjedhor 2017 me – 1167 vota .

Kjo nje shifer jo e vogel duke pasur parasysh trendin e votimeve te kesaj bashkie . 

Po te shikojm ne regjistrin zgjedhor te 2017 ka pas 34 225 votues dhe 15481 vota te vlefshme shifer perafersisht e njejte me vitin zgjedhor 2021 me 34 508 votues dhe 14139  vota te vlefshme . 

Krijojme tabelen krahasuse te shifrave me vitin zgjedhedhor 2017 dhe dalim ne konkluzionin se si ka dhen verdiktin sovrani.

Bashkia Patos . Viti 2017Viti 2021Diferenca me 2017
PS8874 Vota7707 Vota– 1167 Vota
PD4352 Vota5111 Vota  759 Vota
LSI1387 Vota1005 Vota  -382 Vota
Partit e Vogla 868 Vota316 Vota   -553 Vota
Total Votus15481 Vota te vlefshme 14139 Votues-1342 Votues Me Pak

Nga rezultate ne tabelen krahasuse po te mbledhim votat partive  qe kan pas rezultat negativ plus rezultati negativ i partive te vogla mbledhura ne total dhe tu zbresim 1342 votues me pak qe kan votuar ne 2021 do shikojm a kan vajtur votat tek partia Demokratike . 

-1167 + – 382 +-553 = 2102 shuma totale e votave qe partit kan pas humbje ne 2021 krahasuar me 2017 

Kete shume   2102 vota i zbresim – 1342 votues me pak nga 2017 dhe del shifra 760 pra del se ku kanë shkuar votat ne Patos dhe shikojmë qe korespondon me shifren + 759 te votave te PD  qe jan ritur ?!

Kjo tabel dhe keto shifra tregojn ne te vertet se cfare ka ndodhur me votuesit dhe a mund te parishikohet sjellja e tyre ?

Pra partia socialiste ka pas nje humbje me 1167 vota nga 2017 ndersa partia Demokratike ka pesuar ritje me 759 vota , kurse  – 1342 votues qe nuk kan ardhur fare te votojn mundet te benin ndryshimin ne rezultatin zdhedhor . 

Tek keta votues -1342 me pak  duhen par arsyet e mundshme se perse nuk kan ardhur te votojne arsye objektive apo subjetive , pamundesi per te ardhur per votim apo pakenaqesi e shprehur me mos pjesemarje ne votim qe ne rastin e tille dihet qe kan qene votues socialist . 

Pse kjo revolt e votuesve socialist me mos pjesemarje ne votime cka coi dhe ne nje rezultat negativ krahasuar me 2017 ? Pakenaqesitë me kryetaren aktuale te bashkise Rajmonda Balili ne mandatin e trete ne lidhje se si ajo ka menaxhuar problematikat e komunitetit apo ka pas doze gjykimi , vleresimi dhe reagimi ndaj deputetes Antoneta Dhima ?! Kjo nuk ngelet pjese e analizes time ne kete rast jo sepse unë nuk kam nje opinion dhe argumenta .

Cila duhet te jete analiza e brendeshme e partise socialiste Patos dhe si do reflektoj ky rezultat ne baze dhe institucionet e kesaj Bashkie qofshin keto institucione ne varesi te pushteti lokal apo institucione ne varesi te pushtetit qendror ?

Ne rast mos refklektimi a rezikon qe ne zgjedhjet lokale partia demokratike te pesoj nje ritje galopante e mund te fitoj bashkin Patos ? Sipas meje kjo nuk do te perbente cudi madje do te ishte nje rotacion i bukur elektoral e politike .

Keto jane shume pyetje qe ne njefarë forme kane dhe nje pergjigje brenda deri diku dhe te diktuar nga shifrat dhe realiteti zgjedhor i 2021.

Kush nuk reflekton , e peson  , ndaj dhe analiza brenda dhe riorganizimi duhet te jen primare qe zgjedhjet e ardhshme te gjejn gati cdo parti konkurente .

Ne analizen tjeter do shikojm bashkine Mallakaster , bashki e cila ne paranteze po themi se krahasimisht me bashkite te mara ne analize prej meje ne kete fushate te “eger zgjedhore ” pesoi tkurje duke ndikuar ne rezultatin perfundimtar ne rang qarku Fier me humbjen e nje mandati Permbylltasi sipas vezhgimit tim ne bashkin Patos referuar shifrave zyrtare zgjedhore reth 1342 votues te cilet nuk moren pjese ne zgjedhje mund te sillnin ndryshim renjesor te rezultatit .Me keta votues “te inatosur “nga pushteti nuk diten te punojnë e ti thithin si votues deputetja fituese Antoneta Dhima me shtabin e saj elektoral si dhe Rajmonda Balili kryetare e bashkiase Patos e partise socialiste per here te trete. Ah dhe diçka brenda analizës dhe komentit. Duke patur parasysh reagimet dhe opinionet e qyetareve fantak politik dhe jo fantatik rikandidimi i zonjës Antaneta Dhima në këtë njësi zgjedhore nuk ka qenë më efikasi dhe i duhuri për përthithjen dhe maksimizimin e votave të majta.! Shumë kontaktues dhe bisedues me mua personalisht në kohë dhe hapsira kohore të ndryshme e kanë shprehur këtë qëndrim ndaj saj. Gjithsesi ajo mori një mandat legjitim, por duke lënë shumë dritëhije për tu analizuar më pas!…Si gazetarë e përçues të fakteve mua kaq më takon të përcjell! Kaq dhe këto kisha për bashkinë Patos, për rezultatin e 25 Prillit….30 Maj 2021,Newsalbania.al

Nga Vladimir Muçaj: Bashkia Rroskovec “ndihmoi” në humbjen e një mandat deputeti socialist në 25 Prill

0

Në anilzën që dëshiroj të bëj unë bazuar në shifra zyrtare zgjedhore në bashkinë Roskovecë dhe njësitë e saj administrative i vetmi qëllim është të tregoj se sa shumë të konsumoka pushteti kur atë nuk di ose me saktë e përdor për interesa grupore dhe personale. Mund ta them dhe më ndryshe për ta bëre këtë analizë dhe opinion edhe më të “ftohtë” për lezuesin. Paaftesi menazheriale të PS në këtë bashki cuan në rezultat zhgënjyes për të majtët rroskovecarë!

Të hidhemi tek shifrat për të bërë dhe krahasimin para se të bëjmë koment e opinion. Në zgjedhjet e vitit 2017 në këtë bashki votuan 13 mijë qytetarë. PS mori 60% të votave, PD=27%,LSI 7%PDIU 2.4%. Në zgjedhjet e 25 Prillit PS mori 52.6% PD 41% ndërsa LSI 4.28%. Siç shihet tabala zyrtare nuk të lë të gabosh. PS në këtë bashki me të.gjithë aktorët dhe faktorët e përfshirë në këtë fushatë zgjedhore kanë dështuar, janë thyer keqazi përballë opozitës PD-LSI. Opozita lokale në këtë bashki korri rrezultat të.pëlqyeshëm. Sipas informacioneve të mia në terren gjatë. fushatës ky rezultat ishte i pritshëm për shkak të konsumimit politik të kryebashkiakes së Rroskovecit si dhe drejtuesëve lokalë të degës socialiste në këtë njësi. Drejtuesit e PS në këtë zonë më shumë konsumuan dreka darka dhe alkool sesa takime me njerëzit. Pritshmëritë në maksimalizimin e votave ishte dhe me të punësuarit në kompaninë. Albpetrol. Parë me syrin e shifrave dhe të punësuarit me rekomandim politik dhe jo politik e tradhëtuan ish-drejtorin Baftjar Zeqaj i cili kandidoi për deputet dhe fitoi mandatin. Duhet thënë që Zeqaj nuk mori maksimumin e pritshëm të votave jo totalisht për shkak të tij por për shkak të konsumimit ekstrem të PS në këtë njësi. Rezultati i ulët në Rroskovec e klasifikon atë si një tjetër “mëkatare” në humbjen e një mandat deputeti për PS në rang qarku Fier. E bëmë gjithë këtë panoramë për tu thënë se sa shumë të konsumon pushteti kur karrigja përdoret për interesa të ngushta personale e grupore. Në këtë rast e konsumuar doli PS-ja lokale por jo vetëm ajo!… Opozita pësoi ngritje drastike për shkak të atij konsumimi qe përmëndëm por jo vetëm për atë shkak. Në këtë zonë zgjedhore vëluan dhe ‘marrëveshje” nën rrogoz mes individesh influente nga PS PD e LSI në ndarje pazaresh nëse Opozita vinte në pushtet. Kjo qe parashtruam meriton nje analize tjeter qe padyshim do ngulemi ta bëjmë me shembuj konkret. Në mbyllje po them: Bashkia Rroskovec doli e dobët dhe e raskapitur në këto zgjedhje për shkak të konsumimit të saj dhe burimeve njerëzore…Ky rezultat i afishuar ndikoi në humbjen e nje mandat deputeti në Qarkun Fier! Kaq për sot!…

Nga Vladimir Muçaj: Bashkia Lushnje i “dhuron” një mandat deputeti opozitës!

0

Nje analize te thelle zgjedhore po bejme per votat e Bashkise Lushnje. Kjo pasi eshte bashkia e dyte pas Divjakes ne Qarkun Fier me rezultatin me negativ ne Partinë Socialiste .

Ne vijim pas Lushnjes do jenë Bashkite Patos , Roskovec , Mallakaster dhe Fier. Kjo radhe pasi bashkite me popullsi me te vogel duke patur nje numer te madh votash minus ne perqidje janë bashkitë e para per rezultatin negativ .

Divjaka ka 42 954 votues ne liste dhe kishte minus – 3381 vota te PS me 2017 .

Lushnja ka 104 249 votues ne liste dhe kishte minus- 3785 vota te PS me 2017 .

Vijojmë me Bashkinë Lushnje ku do shikojme votat e Partisë Socialiste dhe Partisë Demokratike.Do analizojm dhe diferencat me LSI dhe partite e vogla dhe duke i krahasuar dhe nr e qytetarve qe kane votuar ne 2017 dhe 2021 dhe te dalim ne nje konluzion matematik dhe lllogjik te cilet do ti shfaqim si asnjehere me pare .

Analaza do jete e thelluar dhe trasparente duke mos lenë vend per keqkuptime ekuivoke te ndryshme.

Ndonjehere e verteta eshte e hidhur por duhet pranuar ashtu si eshte sepse nje fjale e urte popullore thote nuk mbulohet dot djelli me shoshe …..

Nga tabela e te dhenave shikojmë se Partia Socialiste ne Lushnje eshte me nje renie prej -3785 Vota dhe ka pesuar nje ritje galopante partia Demokratike me +5161 vota. Ky fakt dhe ststistik ka ne humbjen e nje mandat deputeti ne qarkun Fier.

Lsi ka pesuar po ashtu nje t’kurrje me -2987 vota ndersa partit e tjera te mbledhura bashke jane me minus 360 vota nga zgjedhjet e 2017.

Vota te hedhura ne kuti dhe te vlefshme janë – 1977 vota me pak nga viti zgjedhor 2017 krahasuar me 2021 .

Vota te pavlefshme janë regjistruar reth 2778 cope qe nuk dihet per ke ka qenë tendeca e votimit te ketyre votave qe janë skualifikuar nga numeruesit .

Ne kete bashki nese mledhim votat minus te partive dhe i zbresim 1977 votues me pak nga viti zgjedhor 2017 dhe krahasojm me votat plus te partisë Demakrite dalim ne nje konluzion te thjeshte llogjik se ku shkuan votat e qytetareve .

Pra -3785 Vota te PS + -2987 Vota te LSI + -360 Vota = -7132 vota humbje nga partit qe kan dal me rezultat negativ krahasuar me votat qe kishin mar ne vitin 2017.

Ketyre 7132 votave minus u zbresim 1977 votues me pak krahasuar me zgjedhjet 2017

del shifra -5155 Vota .

Ky rezultat ne rast se krahasohet me ritjen e partisë Demokratike me + 5161 kuptohet mire se ku shkuan votat e Partis Socialiste dhe LSI qe paten rezultate negative ne kete fushate .

Pra PD +5161 vota krahasuar me nje rjedhje prej -5155 del te tablo e qarte e gjykimit popullore .

Ne rast se do futemi dhe me thelle analizes se rezltatit negativ te votave bashkine Lushnje meriton nje tjeter analize detajuse dhe argumentuse .Me pak fjale sipas opinionit tim bazuar ne shifrat perfundimtare te rezultatit te zgjedhjeve te korektuara keto ne total del qarte se strukturat socialiste ne bashkin Lushnje kane qene te pa motivuara dhe te konsumuara ne keto zgjedhje .

Teritori i bashkise Lushnje me rezultatin negativ eshte “makatari” i dyte pas Bashkise Divjake e cila ndikoi ne humbjen e nje deputeti socialist ne qarkun Fier .

I reshtova te gjitha keto fakte dhe shifra me qellimin e vetem se partia socialiste ne keto zgjedhje ne qarkun pati tkurje per arsye objektive dhe subjektive . Sipas meje bashkia Lushnje pesoi kete tkurje jo vetem per kohezgjatjen ne pushtet dhe pakenaqesit e akumuluara normalisht , por dhe nga konsumimi i tejskajshem i kryebashkiakut ne detyre Fatos Tushe . Ne gjykimin tim “pergjegjesi” poltike ka dhe Erion Brace si politikani me fuqiplotë ne kete njesi administrative . Vlen te permendet angazhimi pozitiv i deputetit lushnjar Bujar Cela i cili sipas vezhgimit tonë ka meriten e grubullimit te votave socialiste ne kete bashki . Si permbyllje vlen te permendet gjithashtu se opozita kori sukses ne numer votash fale performances pozitive te fushates se tyre dhe gabimeve organizative te Ps . Pra , mekatari nr dy i humbjes se nje mandati per PS eshte bashkia Lushnje .

Altin Basha nis “gjuetine” per talentet e rinj te humorit. Ja cfare kriteresh duhet te plotesoni

0

Regjisori i njohur Altin Basha pasi u largua nga “Portokalli” pas 17 vitesh, ka krijuar nje projekt te ri humoristik me emrin “Kosherja Show” ne televizionin ABC news.

Mesa duket, “Kosherja”, do te kete te njejtin format dhe stil si Portokalli por me protagoniste te rinj, te cilet jane duke u perzgjedhur nga audicionet qe po kryhen nga regjisori Altin Basha dhe stafi i tij.
Pervec artisteve te rinj, do te jene dhe disa aktore nga Teatri Kombetar si dhe aktori i njohur Besart Kallaku i cili pervec roleve humoristike, do te drejtoje spektaklin bashke me moderatoren e njohur Jona Spahiu.


 Audicionet per artistet e rinj kane filluar dhe jane te hapura cdo te Merkure dhe te Enjte ora 12:00 – 15:00 ne ambientet e kompanise filmike AA prane “Ish Kinostudios”.
Cdo person qe mendon se ka talent ne fushen e humorit mund te paraqitet prane audicioneve me nje material humoristik ne forme monologu, dialogu apo me imitime te personazheve te njohur.

Kryebashkiaku që nxorri Fierin nga llumi (Nga Bejdo Malo)

0

Nga Bejdo Malo

Gjyqtari që ktheu lumin e zi në lumë të kulluar

Avokati shpirtëror dhe i halleve të 200 mijë banorëve. Si një nga juristët më të mirë shqiptarë me një karrierë të gjatë në gjyqësorin shqiptar ai shpalosi një anë tjetër të aftësive të tij inteletuale, aftësive të tij organizative dhe aftësitë si një autoritet serioz shteti. Ai solli stilin e tij të veçantë të drejtimit dhe të menaxhimit të një qyteti të cilin e gjeti në gjendje të vështirë. Ai e ka bërë Fierin të banueshëm, ka kthyer shpresën, ka hapur një faqe të re në tërë fshatrat që e rrethojnë. E kam fjalën për Armando Subashin, këtë jurist që humbi sistemi i hierarkisë së gjyqësorit, por duke fituar një politikan, deputet dhe prej vitit 2015 si administrator i qytetit të Fierit. Armando Subashi, i lindur në Fier më 26 maj 1971, u zgjodh deputet për Qarkun e Fierit në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2009. Përfundoi studimet e larta për drejtësi në Fakultetin e Drejtësisë të Universitetit të Tiranës dhe punoi si gjyqtar në rrethet gjyqësore Mallakastër dhe Fier, ku mbajti njëkohësisht edhe postin e Kryetarit të Gjykatës. Armando Subashi ka mbajtur po ashtu postin e Anëtarit të Këshillit të Lartë të Drejtësisë, i zgjedhur nga Konferenca Kombëtare Gjyqësore. Ka qënë anëtar i Komisionit për Çështjet Ligjore, Administratën Publike dhe të Drejtat e Njeriut në Kuvendin e Shqipërisë.

Armando është edukuar e shkolluar deri në majat më të larta të drejtësisë shqiptare, por, mbi të gjitha, është një kryefamiljar i mrekullueshëm e serioz ashtu siç është një kryetar bashkie ekzigjent. Armando është një nga juristët më të mirë në shërbim të gjithë shqiptarëve dhe në veçanti të qytetarëve të Fierit. Bashkia Fier është një nga zonat më të mëdha teritoriale dhe me një popullsi të madhe dhe me Armando Subashin u konfirmua se punëve dhe halleve të mëdha të këtij qyteti ju gjet ilaçi dhe mjeku që e shëroi nga plagët e mëdha sociale të mbivendosura në vite nga mosvëmendja e pushtetarëve. Ky qytet me potencial të madh ekonomiko-financiar dhe mbi 200 mijë banorë lëngonte nga mungesa e investimeve, nga infrastruktura e rrënuar që çdo dimër bëhej pre e lumit me ngjyrë të zezë Gjanica. Ky jurist ky deputet, konfirmoi se është një nga astet me vlerë të PS, edhe si kryebashkiak në një prej qëndrave më të mëdha ekonomike të Shqipëtisë. Fierak 24 karat me mënyrën e thjeshtë dhe shumë njerëzore e të drejpërdrejtë të komunikimit me të gjitha moshat, krijoi besim dhe ndryshoi opinionin në këtë qytet me njerëz punëtorë. Armando është rritur bashkë me hallet e këtij qyteti dhe i pëlqen më shumë ti prekë gjërat, të dalë vetë në çdo cep të bashkisë pastaj të ndërtojë një ditar punësh dhe t’i ndjekë ato me një staf financierësh, juristësh, inxhinierësh. Duke patur avantazhin si kryetar gjykate në këtë qytet ai njohu plagët e vërteta të këtyre myzeqarëve fisnikë dhe i shërbeu si një arkivë shumë efektive në detyrën e vështirë të kryetarit të Bashkisë. Transparenca e ndërtuar nga ai në tërë hallkat e Bashkisë ka prodhuar rezultate. Objektivi themelor i këtij kryetari fjalëpakë, por shumë konkret në punë ishte ndryshimi i gjendjes social-ekonomike, vetëpunësimi dhe vënia në eficencë e bizneseve private. Ai kuptoi filozofinë se ndryshimet në Bashkinë e Fierit vijnë duke punuar çdo ditë, duke vënë çdo ditë nga një tullë të re në infrastrukturë, duke bërë projekte të reja ambicioze për disiplinimin e Gjanicës, duke bërë projekte për ta kthyer qendrën e qytetit nga një oaz pellgjesh uji në një qendër më shumë pedonale, me gjelbërim gjithëvjetor, me sense qarkullimi rrugor që ndihmonin qytearët të hyjnë e dalin nga qyteti pa ngarkesa trafiku.

Ashtu siç ndryshoi rrënjësisht gjykatën e Fierit ashtu ndryshoi edhe Fierin dhe qendrat administrative në varësi të tij. Ai vuri pikat mbi i në shumë praktika dhe projekte që në këtë qytet kishin dekada të tëra që ishin bërë gangrenë për jetën e qytetarëve.

Pastrimi i sistemit kullues dhe vaditës ishte një nga sfidat e Armando Subashit pasi kërkonte resurse njerëzore, makineri dhe fonde. Të treja i gjeti ky jurist i halleve të qytetit. Ai ua bëri të qartë të gjithëve se kjo sfidë ndikon drejpërdrejt në ripërtëritjen e bujqësisë, që përkthehet në më shumë taksa për investime. Ai sfidën e tij e filloi nga Hoxhara.

Në lagjen “Kryengritja e Fierit”, ku ndërhyrja ishte e domosdoshme, në infrastrukturë në disiplinimin e ujërave të bardha dhe të zeza.

Fillimisht u punua për linjën e ujësjellësit, pastaj punimet e riparimit të rrugëve.

Veshja me ndriçim dhe të gjithë elementët e tjerë urbanë do t’i japin kësaj zone gjithçka të munguar ishte sfida e dyrë e Armando Subashit dhe arriti që t’ia dalë mbanë. Fieri tani është një qytet i dritave. Arteria e Gjanicës në zemrën e Fierit nën të njëjtën sasi rreshjesh, në të djeshmen e para ca vitesh dhe në këto ditë që shiu s’ka pushuar duket mu si Shqipëria dje e sot. Para shtatë vjetësh ky lumë i zi përmbyste shtëpi. Tani ka rrjedhën e tij të displinuar.

Projekti i rikonceptimit të qendrës së qytetit të Fierit solli një transformim tërësor urbanistik të qytetit i pa ndodhur në dekada. Tani Armando dhe stafi i tij kanë nisur fazën e dytë për rehabilitimin e lumit Gjanica, projekt që do të plotësojë mozaikun e ndryshimeve në Fier.

Ai si qytetari i parë i qytetit dhe si një nikoqir i mençur merakun e ka tek qëndrueshmëria e zhvillimit mjedisor, ekonomik, kulturor të kësaj bashkie. Për shumë punë të qytetit ai ka ngritur brigada specialistësh të mirëfilltë të cilët ja kanë ndryshuar faqen qytetit.

Ballkonet panoramike, shëtitoret dhe shkallaret janë një risi në anët e lumit.

Një tjetër fazë e rëndësishme që përfundoi këtë vit, si pjesë e qendrës së qytetit, është parkimi nëntokësor dhe orientimi i trafikimit me semafor. Sheshi qendror, i projektuar si një hapësirë pedonale e rekreative do të shërbejë për organizimin e aktiviteteve të ndryshme social-kulturore, duke rigjallëruar jetën e qytetit. Një element i ri urban që do i shtohet kësaj hapësire është ura e re pedonale e cila do të pajiset me stola dhe gjelbërim dhe do të shkrihet me sheshin qendror duke krijuar një lidhje të natyrshme midis Pallatit të Sportit dhe qendrës së qytetit”.

Edhe pse një vit i vështirë nga pandemia, bashkia Fier ka vijuar investimet:

Investimi në shkollën e mesme “Jovan Ndreko” në Libofshë, me një kapacitet rreth 300 nxënës që vijnë nga zonat, Libofshë, Agim, Metaj, Ndërnënas, Rreth Libofshë e Petovë dhe shkolla e Darëzezës janë gurë të rëndësishëm ndryshimi për arsimin. Është duke përfunduar ndërtimin e kompleksit sportiv në qytet që do të krijojë hapësira të reja stërvitore dhe argëtimi për të gjithë. Një sidë tjetër e njëriut që ktheu lumin e zi në lumë të bardhë është rikonstruksioni i plotë i teatrit “Bylis” duke filluar që nga skena, dhomat e aktorëve, holli e gjithë infrastruktura e brendshme, akomodimi e duke vazhduar me fasadën tërësisht të rehabilituar dhe të rikonceptuar së bashku me lulishten përreth dhe ambientin e jashtëm. Bashkia e Fierit, ka një vijë bregdetare prej 27 km, të pashfrytëzuar dhe që për fat të mirë i ka shpëtuar masakrës bregdetare dhe do të bëhet atraktive origjinale bio.

“Bashki te Forta” zhvillon trajnimin “Roli i keshilltarit ne konsultimet me publikun”

0

“Roli i Këshilltarit në Konsultimet me Publikun; Miratimi i Buxhetit në Fokus”

Nxitja dhe inkurajimi i Këshillit Bashkiak për të ushtruar në mënyrë të sukseshme funksionin e lidershipit në proçesin e Konsultimit Publik ka qenë fokusi i trajnimit të organizur sot në qytetin e Fierit.

Projekti “Bashki të Forta” ka filluar kështu serinë e trajnimeve me Komisionet e Ekonomisë dhe Buxhetit të Këshillave Bashkiak Patos, Roskovec, Skrapar dhe Mallakastër, të cilët pasi kanë pregatitur buxhetin interaktiv e kanë publikuar atë në faqen e ëebsitit të tyre për të përfshirë sa më shumë qytetarë dhe grupe interesi në proçesin e konsultimit online të Buxhetit Vjetor dhe atij Afatmesëm.

Ky trajnim synon të përmiresoj edhe më tepër tranparencën në vendimmarrje si dhe të përfshije zërin dhe mendimin qytetar në planet, programet dhe politikat vendore, nëpërmjet përfshirjes së Këshillit Bashkiak në proçesin e Konsultimit publik.

Pjesëmarrësit në trajnim ishin Keshiltarë, sekretarë të këshillit, Kordinator të konsultimit me publikun, Drejtues të Financave Vendore dhe përfaqësues të Prefekturës Fier.

Trajnimi u zhvilua në formën e një debati konstruktiv, duke sjellë në vëmendje praktika të mira të këshillave vendor dhe nxitjen e këshillave të tjerë që të ndjekin këto praktika.

Qëllimi i këtij trajnimi ishte të forcojë kapacitetet e Këshilltarëve në lidhje me:

(i)                 rolin përfaqësues në lidhje me konsultimin publik ne pergjithësi dhe ne veçanti përgjate procesit te aprovimit te buxhetit të bashkisë; 

(ii)              përvetësimin e elementeve të konsultimit ne pergjithësi dhe të buxhetit në veçanti (fazat, procesi, modelet tip, dokumentacioni, kalendari, afatet);

(iii)            aftësimin për të ndërmarrë konsultime të suksesshme për përmirësimin e buxhetit.

I riu durrsak që po vendos Shqipërinë në hartën botërore të industrisë së marketingut digjital

0

Një i ri nga Shqipëria po vendos vendin e tij në hartën botërore në industrinë e marketingut digjital. Quhet Luis Begaj, dhe është 21 vjeç. Luisi është një ekspert i ri dhe energjik i mediave sociale nga Durrësi, Shqipëri.

Ai është një nga tregtarët digjitalë me rritjen më të shpejtë në Evropë. Dhe jo vetëm si tregtar i mediave sociale, por Luisi gjithashtu po bën emër në industrinë e dërgesave të drejtpërdrejta (drop-shipping – formë e efektshme biznesi me pakicë, ku shitësi pranon porosi të klientit, por nuk i mban mallrat e shitura në magazinë).

Në vend të kësaj, në një formë menaxhimi të zinxhirit të furnizimit, ai transferon porositë dhe detajet e dërgesave të tyre tek prodhuesi, shitës me shumicë, shitës me pakicë tjetër ose shtëpi përmbushjeje, që më pas i dërgon mallrat drejtpërdrejt te klienti. Si i tillë, shitësi me pakicë është përgjegjës për marketingun dhe shitjen e një produkti, por ka pak ose aspak kontroll mbi cilësinë e produktit, ruajtjen, menaxhimin e inventarit ose transportin.

Kjo eliminon kostot e mirëmbajtjes së një depoje – apo edhe të një dyqani me tulla dhe llaç, blerjen dhe ruajtjen e inventarit dhe punësimin e stafit të nevojshëm për funksione të tilla. Si në çdo formë tjetër të shitjes me pakicë, shitësi bën fitimin e tyre në diferencën midis çmimit me shumicë dhe pakicë të një artikulli, minus çdo tarifë përkatëse e shitjes, tregtarit ose transportit që i takon – sipas Wikipedia-s).

Luisi, që banon në Durrës, filloi karrierën e tij në sferën e marketingut digjital vetëm para pak kohësh. Duke qenë se ai aktualisht ka më shumë se 46 mijë ndjekës në Instagram, mund të themi se ai po punon shkëlqyeshëm. Madje, dhe për marketologët me përvojë, është mjaft e vështirë të të kapin këto nivele pajtimtarësh.

Kur u pyet për përpjekjet e tij, Luis thotë: “Ka shumë probleme. E rëndësishme është të përqendrohesh dhe të jesh të etur për të mësuar. Fatmirësisht, në ekipin tim kisha shumë mbështetës, të cilët i falënderoj shumë. Kemi qëndruar pozitivë dhe të kokulur. Është kjo që të detyron të ecësh përpara”.

Dëgjoni këtë të ri duke folur për rrugëtimin e tij. Ai i bën të gjitha këto të duken kaq të thjeshta dhe të lehta. Mund të duket sikur Luisi ka fituar gjithçka rehat-rehat dhe pa mundim. Por realiteti është se pati shumë dështime dhe iu desh durim për të arritur atje ku është sot.

Luisi është marketolog-autodidakt i mediave sociale, dhe duke mos pasur praktikisht kurrfarë udhëzimesh se si ecet përpara, ai u përball me shumë pengesa. Por qysh në fillim e mbajti veten të motivuar.

Për njerëz si Luisi, që përpiqen të ngrihen nga e para, nuk është kurrë e lehtë, por edhe kurrë e pamundur. Ju duhet të vazhdoni të nguteni. Dhe mënyra se si ai merret me situata të vështira tregon dashurinë dhe përkushtimin për punën dhe pasionin e tij. Luisi do të jetë histori frymëzuese për rininë qe aspiron në këtë industri.

Përkthyer nga portali “businessdeccan.com” /Th. M.

/portali DurresLajm/

Kryetari i PD Fier denoncon ndotjen e Gjanices, harron qe PD ne pushtet nuk ka bere asgje per kete fenomen

0

Diten e sotme ish deputeti i Partise Demokratike dhe njekohesisht kryetari i PD per qytetin e Fierit, z. Luan Baci, ka denoncuar ndotjen nga hidrokarburet ne Lumin Gjanica. Kjo plage e qytetit te Fierit dhe me gjere duhet te perfundoje sa me shpejt, por sa do zgjase kjo retorike e shemtuar politike ne vendin tone? “Bej si them une, por mos bej si bej une” kjo eshte pak a shume ajo qe kishte pasqyruar z. Baci ne statusin e tij ne facebook, duke harruar qe kjo ndotje ka qene dhe gjate qeverisjes se PD dhe per kete dhe shume fakte te tjera, kjo qeverisje i detyrohet ti kerkoje falje popullit Shqiptar.
Ky eshte statusi i plote i z.Baci:

GJANICA Lumi qe pershkon qytetin e Fierit dhe qe rilindasit me Subashin premtuan aq shume.

Premtuan nje pastrim dhe sistemim ne gjithe gjatesine e lumit.
Por sistemuan vetem gjatesine, qe pershkon pjesen e dukshme ne qender te qytetit.

Premtuan qe uji do te ishte i paster si kristal, madje do te kishte mundesi peshkimi dhe mbi te, do te fluturonin rosat e bukura.

Por sot aty eshte nje tmerr i vertete, uji i ndotur, ere e rende, ere mbytese dhe e padurueshme.

Çdo dite derdhen mbetje te hidrokarbureve, qe perhapin eren e padurueshme dhe gati helmuese.

Kush kalon ne mbremje afer tij, detyrohet te largohet me shume nxitim, pasi frymemarrja nuk funksion me, thithja e gazit eshte e padurueshme.
Duke mos harruar ketu dhe urinimet e shpeshta poshte ures, vertete te papergjegjshme nga ata qe e kryejne kete veprim, por mos te harrojme, se qyteti eshte pa asnje banjo publike, besoj se dhe kjo eshte detyre e Subashit, per ti sistemuar.
E paperballueshme eshte kjo situate, ne gjithe gjatesine e tij, por shume e ndjeshme eshte per qytetaret e shumte qe vizitojne “KOMPLEKSIN APOLLON” nje kompleks i mire organizuar me nje park te mrekullueshem dhe lodra per femije, i shume frekuentuar nga shume familjare me femijet e tyre.

Por ketu eshte nje gjendje katastrofike e vertete, era e rende dhe mbytese ndihet me shume se kudo, sipas deshmise se shume qytetareve, minj, gjarperinj dhe insekte gjithandej, bashkia megjithese banoret jane ankuar me dhjetra here, askush nuk ju pergjigjet.

Banoret ekzistues ketu si dhe vizitoret qytetare, jane taksa pagues te rregullt, por asnje takse nuk ju kthehet ne sherbim.

Ne shume raste qytetaret qe vizitojne kete park te bukur, tashme e dine oren qe do te derdhen mbetjet hidrokarbure dhe era mbytese dhe helmuese do te mbuloje parkun dhe qytetin dhe per pasoje ata ngrihen dhe ikin si me komande.

Erdhi era helmuese thone, erdhi Subashi.

P.S.

Pamjet jane te dy diteve me pare, afer kompleksit “APOLLON” ( per te gjithe ata qe paguhen nga Subashi, per te bere diversionin e radhes mos u lodhni duke sulmuar dhe mashtruar.)
/lajmetereja.com/